De 15 tips voor een geweldig cv!

Of het nu gaat om een gerichte of een open sollicitatie, je cv moet goed zijn en opvallen tussen alle andere sollicitanten. Hoe zorg je dat jouw cv opvalt? Hieronder 15 tips om op te vallen met je Curriculum Vitae.

1. Houd het simpel
Een cv is niets anders dan een korte schets van uw opleiding, werkervaring en uw interesses. Gebruik het om uw sterke punten te benadrukken zonder al te veel bijzaken te noemen. U kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als u eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.
 
2. Prestaties voorop
Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om uw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.
 
3. Gebruik een omgekeerde chronologie
Begin met uw huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van uw werkgever, met begin- en einddatum, uw precieze functie met een korte beschrijving en uw prestaties. Als u voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke relevante werkervaring op, betaald of onbetaald.
 
4. Stem uw cv af op het bedrijf
Maak een basisprofiel/cv en pas je cv aan op elke sollicitatie. Bedenk waarom die vacature en organisatie passen en schrijf vanuit die gedachte. Dus als u naar een baan in de IT-sector solliciteert, let er dan op dat u dat aspect in al uw vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt. Beter een paar gerichte sollicitatiebrieven dan honderd dezelfde, toonloze, algemene brieven per week de deur uit.
 
5. Resultaat
Link je vaardigheden aan een specifiek resultaat waar je vakbekwaamheid uit blijkt. Schrijf niet alleen op dat je innovatief bent, maar geef daar ook voorbeelden van. Bijvoorbeeld door een foto, video of presentatie toe te voegen, zodat anderen een beter beeld krijgen van je talenten.
 
6. Wees eerlijk
Liegen in uw cv is zowel tijdverspilling voor uzelf als voor uw mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in uw cv te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als u betrapt wordt, krijgt u de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Als u denkt dat de drie zomers die u voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat u het land en de cultuur kent – schrijf dat dan op.
 
7. Laat je cv opvallen door het subtiele gebruik van kleur en design
Gebruik een opvallende en/of afwijkende opzet. Bijvoorbeeld 1x van onderstaande cv’s.
 
8. Voeg een persoonlijk profiel toe
Waarin je kort uitlegt wie je bent en wat je te bieden hebt.
 
9. Activiteiten tijdens uw opleiding
Als u minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan uw prestaties naast uw opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toont u dat u enthousiast bent, iemand die initiatief durft te nemen.
 
10. Plaats een foto
Geen feestfoto of vakantieshot ver weg. Een mooie pasfoto of een andere foto waarop je gezicht goed te zien is. Dit valt op.
 
11. Hapklare brokken
Cv’s  worden heel snel gelezen. Over het algemeen wordt een cv in niet meer dan tien seconden gescand. Daarom is het het beste om de informatie in je cv in hapklare brokken samen te vatten.
 
12. Wees creatief met je cv
Durf iets leuks te vertellen over een hobby, functie of iets anders creatiefs: foto, icoontjes, dikgedrukt, kleur etc. Laat zien wie je bent en maak je cv persoonlijk en direct ook opvallend (creatief).
 
13. Aanbevelingen
Een andere manier om je vaardigheden op te laten vallen, is te vragen om aanbevelingen van betrouwbare bronnen. Wanneer je iemand om een aanbeveling vraagt, geef dan aan welke vaardigheid je wilt laten benadrukken en idealiter ook welk resultaat de ander hierdoor heeft ervaren of gezien. Dit is de moderne vorm van referenties geven.
 
14. Stuur altijd cv mee (en andersom)
Stuur bij een sollicitatie altijd een cv mee, ook als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Andersom ook. Stuur altijd een motivatie > ook al wordt er niet om gevraagd.
 
15. Twee paar ogen
Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat uw cv nalezen als u denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar uw cv te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen u niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit uw cv in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor u het verstuurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Social media

Facebook van WerkTalent  social-circle-linkedin  social-circle-instragram  Twitter van WerkTalent