4 handige tips: omgaan met veranderingen op de werkvloer
Verandering. Het komt op elke werkvloer wel eens voor. Soms kun jij er zelf invloed op uitoefenen, maar niet altijd. Bijvoorbeeld een collega die weggaat, of juist een nieuwe collega, een reorganisatie, of een verhuizing naar een nieuw pand. Het is logisch dat dit soort gebeurtenissen emoties oproepen. Niet alleen negatief natuurlijk, maar ook positief. Maar hoe ga jij ermee om? Wij geven jou vier tips hoe jij kunt omgaan met veranderingen op de werkvloer zodat het jouw werkplezier niet belemmerd.
Herken wat de verandering met je doet
Al die emoties, wat moet je er toch mee? Voel je verdriet, boosheid of weerstand als bijvoorbeeld een gezellige collega weggaat? Bekijk hoe jij reageert op deze verandering en erken dat deze emoties er mogen zijn. Schrijf bijvoorbeeld op wat het met je doet of praat erover met jouw leidinggevende of vertrouwenspersoon. Of met jouw contactpersoon van WerkTalent. En misschien heb jij al eens eerder een soortgelijke situatie meegemaakt. Hoe reageerde jij er toen op en wat hielp voor jou?
Hoe ga je om met weerstand?
Wanneer er verandering optreedt op de werkvloer is er meestal weerstand. En dat is logisch, want het kan een gevoel van controleverlies en/of onzekerheid meebrengen. Mensen zijn ook gewoontedieren. Dat betekent dat er altijd iets in jou is dat de oude situatie in stand wil houden. Zodra jij de achterliggende reden weet kun jij dat vertalen in wat jij graag in de nieuwe situatie wil.
Voorkom doemdenken
Bij elke verandering is het mogelijk dat negatieve gedachten de kop op steken. Misschien maak jij je wel druk om de toekomst of hoe die nieuwe leidinggevende de manier van werken gaat aanpakken. Probeer gedachten over een onbekende toekomst uit de weg te gaan. En dat lukt natuurlijk niet meteen. Draai de negatieve gedachte die jij hebt om tot een positieve gedachte. Hieronder een voorbeeld:
Negatieve gedachte: de aanpak van mijn oude leidinggevende was zo fijn, hoe zal dat nu gaan met die nieuwe leidinggevende? Heeft hij/zij wel genoeg ervaring of hoe pakt hij/zij werkzaamheden op?
Positieve gedachte: ik kijk er naar uit om nieuwe invalshoeken te leren van de nieuwe leidinggevende. Het is goed om met een frisse blik te kijken.
Durf vragen te stellen
Bij veranderingen ontstaan er vaak ook onduidelijkheden. Hoe goed het ook wordt uitgelegd, het kan behoorlijk wat vragen oproepen. Wil jij graag weten wat de gevolgen zijn? Vraag het! Met open vragen haal jij meer informatie op en wordt het eenvoudiger om ermee om te gaan. Bijvoorbeeld: ‘’Wat betekent verandering X voor het team of voor het werk?’’ Of ‘’waarom deze verandering?’’
Verandering en nieuwe kansen
Ver-an-de-ring. Het blijft een eng woord. Toch staat het garant voor iets nieuws, een toekomst die jij nog niet weet. Het geef je ook de kans om te groeien en om jezelf op een andere manier te leren kennen. Ben jij werkzaam via WerkTalent en wil jij (beter) leren omgaan met veranderingen? Bekijk dan eens onze micro learnings via onze WerkTalent Academy!