• Home
  • Werken als operator

Werken als operator

Aan de slag als operator via WerkTalent? Bij ons vind je talloze mogelijkheden. Wat dacht je van machine operator, procesoperator, CNC operator, lijnoperator of mechanisch operator? En heb jij al een technische opleiding gevolgd, dan ben jij goed voorbereid. Maar het is bij WerkTalent ook mogelijk om jouw VAPRO te behalen op onze kosten. Je leest er meer over op onze groei en ontwikkeling pagina. Bekijk ook eens onze operator vacatures en solliciteer! 

Dit wil jij vast weten:

Wat is een operator?

Een operator is iemand die zorgt dat machines en installaties blijven draaien. Een erg belangrijke taak, want anders loopt alles stil en dát is natuurlijk niet de bedoeling. Jij doet dit niet alleen, maar samen met een team van collega’s zorg jij ervoor dat de eindproducten van topkwaliteit zijn. Jouw werkzaamheden in een notendop:

  • Machines bedienen
  • Herkennen en oplossen van kleine storingen
  • Doorgeven van grotere storingen aan de technische dienst
  • Onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden
  • Controleren en registreren van de productie

Welke soorten operator zijn er?

Machine operator: jij gaat aan de slag met een deel van het productieproces waarbij jij meestal één specifieke machine beheert. En is er een storing of loopt er iets niet lekker? Dan zijn jouw collega’s bij jou aan het juiste adres.

Procesoperator: het gehele productieproces is aan jou uitbesteed! Jij zorgt ervoor dat alle machines goed blijven draaien. Dit gebeurt meestal via een computersysteem. 

CNC operator: binnen deze functie ga jij aan de slag met bijvoorbeeld freeswerkzaamheden en de uitvoering van het CNC freeswerk. Dit doe jij op grond van aangeleverde specificaties en tekeningen. Met de machines die jij beheert worden diverse materialen bewerkt.

Lijnoperator: de naam zegt het al, jij bent als lijnoperator verantwoordelijk voor verschillende lijnen van een machine. Dit doe jij voor een productielijn in een productieomgeving. Jij hebt als taak om de productiedoelstellingen te realiseren en dat ga jij doen door de lijnen in te stellen, te bedienen en te bewaken. Ook ga jij kwaliteitscontroles uitvoeren en afwijkingen merk jij op tijd op. 

Mechanisch operator: bij deze functie ben jij ook verantwoordelijk voor een machine of installatie in een fabriek. Jij houdt een oogje in het zeil zodat de apparatuur vlekkeloos het werk blijft doen dat hij moet doen! En gaat er iets mis? Dan spring jij meteen bij om de storing op te lossen. 

Waarom werken als operator?

Een baan als operator is een toekomstbestendig beroep. Productieprocessen worden steeds meer gemechaniseerd zodat er meer geproduceerd kan worden in fabrieken. Het is wel belangrijk dat deze machines aangestuurd worden door mensen. Jij bent daar dus dé geschikte persoon voor! Daarnaast ben jij ook de belangrijke schakel als het gaat om de machines. Is er een storing? Jij rent meteen met je gereedschapskistje naar de betreffende machine. Dankbaarheid (van je collega’s) komt daar dus ook bij kijken!

Daarnaast heb jij ook veel afwisseling in je werk als operator. Het is mogelijk om in een aantal jaar verschillende machines te leren bedienen, en zo door te groeien in jouw functie. Hier hoort dan ook weer een mooi en hoger operator salaris bij!

Bekijk hiernaast eens onze video en ontdek hoe tof het is om te werken als operator!

Operator salaris

Een operator salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Gemiddeld genomen verdiend een operator tussen de €2.235 en de €3.020 bruto met maand (op basis van 40 uur per week). Binnen jouw functie kan jij wellicht nog wel een operator opleiding volgen om het salaris te verhogen. Maar ook als jij meer ervaring krijgt of als jij verantwoordelijk bent voor meer of grotere machines. Via de WerkTalent academy kan jij ook nog eens meer dan 200 gratis trainingen en video’s volgen om jouw kennis bij te spijkeren!

Een operator werkt meestal in ploegendiensten en dat betekent dat jij recht hebt op een ploegentoeslag. Zeker in het weekend of in de nacht kan de toeslag oplopen tot honderden euro’s extra per maand. Een reiskostenvergoeding hoort daar vaak ook nog bij.

Medewerker bedient knop van machine

Leuke bedrijven om voor te werken

Via WerkTalent zijn er een aantal bedrijven waar jij aan de slag kunt gaan. Wat dacht jij van:

De Jong Verpakking: Bij dit bedrijf heb jij écht werk van betekenis. Samen met je collega’s zorg jij voor de verpakkingen van producten die we elke dag gebruiken. Van eten in de supermarkt tot aan alles dat we online bestellen. Zij zorgen goed voor de medewerkers en doen er alles aan om een prettige, veilige werkplek te creëren waarin collega’s open en met respect met elkaar omgaan

Bolletje: Hoe lekker is een beschuitje met muisjes, hagelslag of met jam? Het is allemaal mogelijk. Ook jij bent vast en zeker bekend met de producten van Bolletje. Bij dit bedrijf in Almelo bedenken ze nog wel eens nieuwe dingen en die worden ontwikkeld in de proefbakkerij. Daarna wordt het getest op de lijnen.

Oerlemans Plastics: ontdek dit familiebedrijf dat bijzonder gewaardeerd wordt in de regio van Genderen en Giessen. Zij zijn dé producent van kunststof flexibele verpakkingen en folies. Er zijn medewerkers die hier al jaren met veel plezier werken en jubilarissen van 12,5 tot en met 40 jaar zijn hier niet vreemd!

Ardagh Group: wist jij dat ze bij Ardagh Group meer dan 160 miljoen verpakkingen per dag produceren? En dat zij glazen/metalen verpakkingen produceren van jouw favoriete (drank)merken? Ardagh Group is een universele leider in metalen- en glazen verpakkingsoplossingen. Zo produceren zij verpakkingen voor ’s werelds grootste merken.

Past de functie bij je?

Een operator word jij niet zomaar! Het is handig als jij technisch inzicht hebt of dat jij techniek in ieder geval reuze interessant vindt. Daarnaast ontwikkel jij ook heel wat vaardigheden als operator. Zelfstandigheid is er daar één van. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor (een deel van) een machine. Hierbij denk jij in oplossingen en niet in problemen. Wel handig als er een storing is!

Nauwkeurigheid ga jij ook zeker leren. Iedereen maakt wel eens fouten, maar met jouw scherpe oog ben jij deze altijd voor. Is er een fout in het proces of een storing? Jij lost het snel op! En als laatste.. flexibiliteit is belangrijk. Betekent natuurlijk niet dat jij in gekke houdingen achter de machine gaat staan, maar dat jij op afwisselende tijden werkt. De machine draait immers 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Werken in ploegendiensten vind jij dan ook niet erg!

Start als operator

Ben jij gemotiveerd om aan de slag te gaan als operator? Bekijk dan snel de vacatures of neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt! Of schrijf je in voor een job alert om de laatste vacatures in jouw mailbox te ontvangen. 

Misschien zijn deze banen ook iets voor jou

Vacatures 

Filter
vacatures

Verberg filters

{{result.item.title}}

{{result.item.descriptions.summary.substring(0,150)}}...

{{result.item.descriptions.summary}}

Sluiten