Handig: alles over de
voor- en nadelen van ploegendiensten

Publicatiedatum 24 januari 2022

Jij hebt een toffe baan gezien en weet bijna zeker dat het iets voor jou is. Het enige… er wordt gewerkt in een ploegendienst en je bent er nog niet helemaal over uit of het bij je past. Sommigen hebben er weinig tot geen problemen mee, maar voor een ander is het totaal niet weggelegd. Wij hebben voor jou een aantal voor- en nadelen op een rij gezet zodat je voor jezelf kunt beslissen of werken in ploegendiensten iets voor je is.

Wat zijn ploegendiensten?

Eerst een korte opfrisser, welke ploegendiensten zijn er ook al weer? In principe gaat het tot een 6-ploegensysteem, waarvan werken in 2 diensten het populairst is. Hierbij is er een afwisseling tussen vroege en late diensten, vaak in blokken van 5. Bij een 3 ploegensysteem werk je volgens een stramien van een vroege ploeg, late ploeg en nachtploeg. Bij een 4 ploegendienst werk je gemiddeld 36 uur per week, bij een 5 ploegendienst is dit 33,6 uur en bij een 6 ploegendienst zijn er extra reserveploegen in het rooster.

De voordelen

Het eerste voordeel van werken in een ploegendienst is de financiële compensatie. Je krijgt een ploegentoeslag op de momenten dat de meeste mensen liever thuis zijn: weekenden, feestdagen en ‘s nachts. Het tweede voordeel is dat je vrije tijd hebt op verschillende momenten, zeker als je weekend- en nachtdiensten werkt. Je bent dan vrij op doordeweekse dagen en dat kan handig zijn als je een afspraak met de dokter, tandarts of het ziekenhuis hebt. Ook heb je meer tijd voor huishoudelijke taken (je partner zal erg blij zijn!) of klussen in huis. En tot slot: je hebt tijd voor jezelf.

Het schept een band met collega’s

Het derde voordeel van een ploegendienst is dat je minder vaak in de file staat, omdat de mensen in dagdienst vaak in de spits rijden. Zeker als je nachtdiensten werkt heb je weinig last van dit probleem. Het vierde en laatste voordeel is dat het goed is voor de teamgeest. Iedereen die ooit in een ploegendienst heeft gewerkt zal het er mee eens zijn: werken in ploegendiensten schept een band. Zeker als je dag en nacht samenwerkt met jouw collega’s.

De nadelen

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen bij ploegendiensten. Het eerste nadeel is dat je kans hebt op slaaptekort. Kom je thuis van een nachtdienst dan hoop je dat je snel kunt slapen, maar het kan ook zijn dat je na een paar uur weer wakker wordt. Je biologische klok is immers anders ingesteld. Zeker als je pas net begint met ploegendiensten. Wel kun je een aantal zaken instellen zodat je niet afgeleid bent tijdens het slapen. Zet je telefoon op stil of uit en zorg voor voldoende verduistering in je slaapkamer.

Vrije tijd en gezinsleven

Het tweede nadeel is dat je gezinsleven en vrije tijd anders wordt ingedeeld dan je wellicht gewend bent. Het lijkt misschien alsof je meer tijd hebt doordeweeks, maar als jouw partner wel in dagdienst werkt is het mogelijk dat je elkaar minder ziet. Zo kan je sport en het uitoefenen van hobby’s wel eens missen door je wisselende rooster. Bespreek daarom altijd wat dit voor gevolgen heeft als je gaat werken in ploegendiensten. Herverdeel bijvoorbeeld de huishoudelijke taken. En wil je toch sporten? Neem dan wat vaker de trap of loop een rondje tijdens een pauze.

Conclusie

Ben je tot de conclusie gekomen dat je graag wilt werken in een ploegendienst? Dan hebben wij voor jou een aantal leuke vacatures. Past het toch niet helemaal bij je? Er zijn ook genoeg andere banen die niet werken met een ploegensysteem. Of vind je het nog steeds lastig om een beslissing te maken? Onze vakspecialisten staan graag voor je klaar om eens samen te sparren. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt en bespreek waar je tegenaan loopt.

Handig: alles over de voor- en nadelen van ploegendiensten
Werknemer aan het werk in ploegendienst

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Met jouw talent als ons startpunt en jouw groei als ons doel vinden wij de beste passende baan voor jou.

Wees trots op wat je kan. Jij bent de maker van morgen.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Alle blogs

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher
28 april 2024

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk
22 maart 2023

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

Werken via WerkTalent, zo gaat dat!
22 maart 2023

Werken via WerkTalent,
zo gaat dat!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Claudia vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Claudia vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Agnes vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Agnes vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Trinity vertelt!
22 februari 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Trinity vertelt!

Het is nationale complimentendag!
1 maart 2023

Het is nationale complimentendag!

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!
5 december 2022

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!

Dag van de vrachtwagenchauffeur
8 december 2022

Dag van de vrachtwagenchauffeur

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog
8 november 2022

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog

Sluiten