Een krappe arbeidsmarkt:
5 trends voor 2022

Publicatiedatum 10 maart 2022

Het is je vast niet ontgaan: een krappe arbeidsmarkt. Een belangrijke reden daarvan is de coronapandemie. Maar er zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen. Hoogste tijd om eens vooruit te blikken naar de trends die de arbeidsmarkt gaan beïnvloeden in 2022.

Dit zijn de 5 trends

  1. Een krappe arbeidsmarkt
  2. De coronapandemie
  3. Meer focus op vaardigheden
  4. Denken vanuit de kandidaat
  5. Hybride werken

Trend 1 – Een krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is natuurlijk een veelbesproken onderwerp. Zo meldde het CBS dat in het tweede kwartaal van 2021 het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen heeft overtroffen. Zo waren er per 100 werklozen 105 vacatures en in het derde kwartaal liep dat zelfs op tot 126. Hierbij daalde de werkloosheid in november 2021 naar 2,7% van de beroepsbevolking. Wist je dat dat het laagste maandcijfer is sinds de start van de meting in 2003? Hoe zich dat gaat ontwikkelen de komende maanden is nog maar de vraag.

Trend 2 – De coronapandemie

We kunnen het woord bijna niet meer horen na twee jaar: de coronapandemie. Een deel van de krapte op de arbeidsmarkt is hiervan het gevolg. Zo zijn er door de overheidssteun minder faillissementen en dat betekent ook minder mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt Hoe zich dit in 2022 verder ontwikkelt is sterk afhankelijk van de coronacrisis. Daarnaast stopt de overheidssteun, zijn er hoge energieprijzen en door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er ook al veel merkbaar in de samenleving.

Ook in verschillende branches zijn veel baanwisselingen geweest. Voornamelijk in de cultuursector en de horeca zijn veel mensen hun baan kwijt geraakt. Maar daartegenover staat dat er ook weer banen bijkwamen, zoals bij de GGD op priklocaties of teststraten. Of deze mensen weer terugkeren naar hun oude baan in de cultuur of horeca is nog maar de vraag – zeker vanwege de goede arbeidsvoorwaarden bij de GGD.

Leeg station

Trend 3 – Meer focus op vaardigheden

Waar voorheen het cv het belangrijkste was bij een sollicitatie, zien we hier ook een verschuiving op de krappe arbeidsmarkt. De focus ligt meer op de vaardigheden en minder op opleiding of werkervaring. Hierdoor komt er meer focus op de soft skills van een sollicitant. Hierbij wordt gekeken aan communicatiestijl, flexibiliteit en timemanagement. We gaan af van de ‘ideale’ kandidaat en kijken voornamelijk naar motivatie, meeste potentie en wat iemand kan (in de toekomst). Op die manier kan iemand een baan snel eigen maken.

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt is daarbij een belangrijk streven. WerkTalent is trotse partner van SkillsCV - een samenwerking en initiatief van Intelligence Group en Westerduin Groep - dat gericht is op het maken van een gelijkwaardig cv voor iedereen. Het heeft dezelfde structuur en opmaak waardoor het eerlijk vergelijkbaar is. Discriminerende elementen zijn eruit en pas als er een match is worden persoonsgegevens uitgewisseld. Daarnaast wordt het ook eenvoudiger gemaakt voor kandidaten om te solliciteren op de arbeidsmarkt. Voordeel: het is gratis te gebruiken.

Wist jij dat >99% van de matching nog steeds plaatsvindt op basis van ervaring?

Trend 4 – Denken vanuit de kandidaat

Niet alleen ligt er meer focus op de vaardigheden, maar ook denken vanuit de kandidaat staat vaker centraal in een krappe arbeidsmarkt. Ook hier is het belangrijk om verder te kijken dan de ‘ideale’ kandidaat. Ga samen met jouw team in gesprek om een beeld te krijgen wat jullie precies zoeken. Het is ook goed om aan te geven wat jij als organisatie toevoegt. Dit gaat verder dan het salaris. Kijk naar jouw waardepropositie. Je denkt na over de vraag ‘wat maakt jou uniek als werkgever?’ en betrekt de huidige medewerkers in het verhaal. Wat maakt hun werkplek zo bijzonder?

teamwork

Trend 5 – Hybride werken

Hybride werken is ook als trend doorgezet in de arbeidsmarkt. Dit blijkt ook uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM). Het aandeel werkenden dat minstens 1 uur per week thuiswerkt is gegroeid van circa 30% vóór covid naar 50% tijdens covid. Ook verwacht het KiM dat 45-50% van degenen die tijdens corona minstens 1 uur per week thuiswerkten, na het loslaten van de maatregelen meer thuiswerken dan voor covid. Dit is dan voornamelijk in de sectoren kantoor, management en onderwijsfuncties (70% en 80%). In de buitendienst, productie of de zorg ligt het percentage lager – tussen de 10% en 30%.

Conclusie

Momenteel hebben we een enorme krappe arbeidsmarkt en werkzoekenden worden alleen maar kritischer tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan. Dit komt voornamelijk door de coronapandemie, maar kandidaten willen ook zekerheid voor de toekomst. Wanneer je verder kijkt dan de ‘ideale’ kandidaat of de juiste opleiding/werkervaring heb je kans dat je nog steeds goede werknemers vindt. Ook het thuiswerken zal zich als trend doorzetten, zeker nu we hebben gezien hoe eenvoudig het is om te switchen tussen thuis en kantoor.

Ben jij op zoek naar medewerkers voor je bedrijf en ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen tijdens deze krappe arbeidsmarkt? Lees alles over onze werkwijze of neem contact met ons op!

Een krappe arbeidsmarkt: 5 trends voor 2022
Thuiswerken

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Daarom gaan wij graag in gesprek om de beste match te maken tussen kandidaat en jouw bedrijf.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Sluiten