WerkTalent en
inlenersbeloning

WerkTalent werkt volgens wet- en regelgeving. Samen met jou – onze opdrachtgever- zorgen we voor correcte verloning en veilige werkomstandigheden voor onze werknemers. Want daar hebben ze recht op.

Op deze pagina informeren wij jou over de WAADI. In het kader van deze wetgeving moeten er enkele formulieren ingevuld worden waar wij je uiteraard bij kunnen helpen. De WAADI brengt verplichtingen met zich mee waar we rekening mee moeten houden in onze samenwerking. Welke verplichtingen dat zijn en waar je als opdrachtgever rekening mee moet houden is onderstaand samengevat.

Historie

Sinds enkele jaren is de Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI) van kracht. De Nederlandse overheid heeft deze wet ontworpen om het verschil tussen directe werknemers en medewerkers die via een uitzendbedrijf werken,
te verkleinen.

Een van de belangrijke onderdelen van deze wet is de Inlenersbeloning. Wanneer je medewerkers inleent via WerkTalent, krijg je hiermee te maken. We leggen je graag uit wat je hiervan merkt.

Cao of Eigen regeling

Iedere onderneming in Nederland heeft direct of indirect afspraken rondom werknemers. Veel bedrijven zijn via hun branche verbonden aan een Cao. Sommige, vaak grote bedrijven, werken met een zogenoemde ‘eigen regeling’. In beide
gevallen worden afspraken rondom rechten en plichten van werknemers en de werkgever vastgelegd. Vakbonden vertegenwoordigen de werknemers (Cao), in het geval van een Eigen Regeling wordt deze veelal door de Ondernemingsraad (met
ondersteuning van vakbonden) goedgekeurd.

De belangrijkste regels van de WAADI:

  • Inlenersbeloning; De kern van de inlenersbeloning is dat flexkrachten recht hebben op dezelfde beloning als vaste werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies. Dat geldt voor zowel het basissalaris als voor
    toeslagen overwerkvergoedingen en eenmalige uitkeringen. Ook ADV, periodieke verhogingen, thuiswerkvergoedingen en eindejaarsuitkeringen horen hierbij.
  • Tegenprestatie; de werkgever (uitzendbedrijf) mag de flexkracht geen tegenprestatie vragen (geld of andere tegenprestatie) voor het te werkstellen bij een inlener.
  • Belemmering: de werkgever (uitzendbedrijf) mag de flexkracht geen belemmering opleggen om na de uitzendperiode (te werk stelling) in dienst te treden bij de opdrachtgever.
  • Staking: de werkgever mag flexkracht niet tewerkstellen bij een bedrijf of bedrijfsonderdelen waar gestaakt wordt of die bezet is.
  • Arbo; de werkgever (uitzendbedrijf) moet flexkracht voorafgaande aan de eerste werkdag (schriftelijk) inlichten over de arbeidsomstandigheden en arbo-risico’s van de werkplek.
  • Uitzendperiode; de werkgever (uitzendbedrijf) mag de flexkracht langer dan 6 maanden naar 1 inlener uitzenden.
  • Klacht; de flexkracht kan bij de arbeidsinspectie een klacht indienen wanneer hij/zij vermoedt dat de werkgever (uitzendbedrijf) niet voldoet aan de WAADI.