zes handige tips voor
een succesvol sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 3 februari 2022

Een sollicitatiegesprek voeren is altijd spannend. Je wilt jezelf van je beste kant laten zien en natuurlijk die baan scoren! Zenuwen horen er altijd een beetje bij. Wij hebben een aantal tips voor je zodat je toch zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in gaat.

1. Voorbereiden sollicitatiegesprek
2. Vertel vanuit je passie
3. Wat trek je aan?
4. Kom op tijd bij het sollicitatiegesprek
5. Let op je houding
6. Bedanken

Tip 1: voorbereiden sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden vergt wat tijd, begin daarom twee à drie dagen vooraf aan je gesprek. Neem de vacature door en betrek jouw vaardigheden hierbij. Bedenk hoe jij ze al eens hebt gebruikt in je werk of stage. Oefen hardop tegen jezelf, zo blijft het beter hangen. Het is wat onwennig, maar het werkt echt! Bedenk vooraf ook vragen die je wilt stellen. Zo toon je interesse en weet je of de baan bij je past. Neem je cv mee (lees hier hoe je een geweldig cv maakt!) naar het gesprek, zo laat je zien dat je bent voorbereid.

Tip 2: vertel vanuit je passie

Tijdens een sollicitatiegesprek wil de werkgever graag weten wat jij te bieden hebt aan het bedrijf en wat je ambities zijn. Vertel wat je passie is en in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen en waarom bij dit bedrijf. Betrek hierbij jouw kwaliteiten en vaardigheden, zoals we in de vorige alinea schreven. Solliciteer je op een functie als monteur? Vertel dan bijvoorbeeld waarom je het zo heerlijk vind om te sleutelen. Als je vertelt vanuit je passie kom je niet alleen enthousiast over tijdens het sollicitatiegesprek, je voelt je zelf ook een stuk relaxter.

Tip 3: wat trek je aan?

Het is natuurlijk belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet tijdens je sollicitatiegesprek. Mocht je het lastig vinden om een geschikte outfit te vinden, kijk dan eens op de website wat voor kleding medewerkers dragen. Je kunt ook altijd bellen naar het bedrijf wat voor dresscode ze hanteren. Vind je dat toch te spannend, dan kun je het beste kiezen voor iets nets, zoals een overhemd of blouse. Trek geen broek met gaten aan of kapotte of vieze sneakers. Als je aandacht aan je kleding besteed dan kom je representatief over.

Heb je nog geen sollicitatiegesprek? Regel er eentje! Bekijk onze vacatures.

Tip 4: kom op tijd bij het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om op tijd te komen voor je sollicitatiegesprek. Zo laat je zien dat je verantwoordelijk bent en iemand anders zijn of haar tijd respecteert. Zorg dat je 15 minuten voor het gesprek je gemeld hebt bij de receptie. Ook belangrijk: stop je telefoon weg en maak een praatje met de receptioniste of lees een blad dat op tafel ligt. Dat geeft een betere indruk dan wanneer je voorovergebogen zit op je telefoon. Ben je te vroeg aanwezig? Loop dan nog een rondje of wacht in de auto. Mocht er toch iets gebeuren onderweg, bel dan altijd.

Tip 5: let op je houding

Het moment is daar, je gaat straks je sollicitatiegesprek voeren. De zenuwen gieren misschien nog steeds door je lijf. Geen paniek! Handen schudden kan natuurlijk even niet, maar kijk altijd jouw gesprekspartner aan bij een begroeting en zeg wie je bent. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je ook oogcontact maakt, dat je rechtop zit en dat je aandachtig blijft luisteren. En het belangrijkste: altijd blijven lachen! Ben je toch heel zenuwachtig, geef dit dan aan. Jouw gesprekspartner heeft ook ooit in jouw schoenen gestaan en weet dus hoe het is om op sollicitatiegesprek te gaan.

Tip 6: bedanken

Ben je aan het einde gekomen van het sollicitatiegesprek, dan is het belangrijk dat je bedankt voor het gesprek en de tijd die ze genomen hebben. Ben je nog steeds enthousiast, laat dit dan ook merken bij het afscheid. Maar het kan ook andersom. Als je al zeker weet dat deze baan niet passend is voor jou, geef dit dan ook aan. Zeg het wel op een nette manier. En laat het weten aan jouw contactpersoon bij WerkTalent. Hij of zij helpt je graag verder met het vinden van een baan.

Andere sollicitatiegesprek vragen?

Heb je nog vragen die hier niet tussen staan? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van WerkTalent. Hij of zij helpt je graag met voorbereiden en kan je nog veel meer handige tips geven.

Zes handige tips voor een succesvol sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Met jouw talent als ons startpunt en jouw groei als ons doel vinden wij de beste passende baan voor jou.

Wees trots op wat je kan. Jij bent de maker van morgen.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Alle blogs

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher
28 april 2024

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk
22 maart 2023

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

Werken via WerkTalent, zo gaat dat!
22 maart 2023

Werken via WerkTalent,
zo gaat dat!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Claudia vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Claudia vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Agnes vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Agnes vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Trinity vertelt!
22 februari 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Trinity vertelt!

Het is nationale complimentendag!
1 maart 2023

Het is nationale complimentendag!

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!
5 december 2022

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!

Dag van de vrachtwagenchauffeur
8 december 2022

Dag van de vrachtwagenchauffeur

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog
8 november 2022

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog

Sluiten