Nationale
complimentendag

Publicatiedatum 13 februari 2023

Een compliment geven. Het zit nog altijd niet gebakken in de Nederlandse cultuur. Toch is het geven van een compliment waardevol en zeker op de werkvloer. Hoewel het niet iedereen altijd even gemakkelijk af gaat is het belangrijk dat het compliment persoonlijk en oprecht is. In dit artikel lees jij dan ook waarom complimenten geven belangrijk zijn, hoe je een goed compliment geeft en 10 effectieve voorbeelden.

Waarom zijn complimenten zo belangrijk?

Met een compliment geven worden we erkend voor wie we zijn en wat we hebben gedaan. Het activeert een bepaald gebied in de hersenen en hierdoor komt het gelukstofje dopamine vrij. Zo voelt iedereen zich meteen een stuk beter. Daarnaast verhoogt het ook het gevoel van eigenwaarde, productiviteit, vertrouwen en vreugde. Een compliment geven hoeft niet alleen voor mensen die onzeker zijn. Iedereen op de werkvloer ontvangt zo nu en dan graag een compliment. En dat verhoogt ook weer de samenwerking in het team!

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat werknemers liever een compliment ontvangen dan een bonus in geld.

Hoe geef je een goed compliment?

Een compliment geef je niet even snel tussen neus en lippen door. Wil je iemand echt een goed gevoel geven en het teamgevoel versterken? Maak het compliment persoonlijk. Zeg iets wat te maken heeft met hoe de ander is of wat hij of zij goed kan. Heeft iemand gewerkt aan een lastig project? Benoem dan als werkgever waarom je het zo waardeert.

Een compliment geven hoeft trouwens niet alleen maar voor moeilijke of lastige taken. Ook zomaar iemand een compliment geven dat hij vandaag bijvoorbeeld goed heeft gewerkt heeft al genoeg effect. Bekijk maar eens de voorbeelden hieronder. Note: je kan altijd verandert worden in jullie.

10 voorbeelden van effectieve complimenten

  1. Wat heb je dat goed gedaan!
  2. Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten.
  3. Je hebt dat op een goede manier opgelost.
  4. Je bent een harde werker!
  5. Op jou kan ik bouwen!
  6. Iedereen leverde uitstekend werk vandaag.
  7. Bedankt voor je inzet.
  8. Je deed je best!
  9. Je hebt veel vooruitgang geboekt!
  10. Je geeft steeds het beste van jezelf.

Geef een compliment!

Op 1 maart is het nationale complimentendag en een mooi moment om stil te staan bij het (vaker) geven van een compliment. Start vandaag nog en geef eens wat vaker een compliment aan je collega's!

Nationale complimentendag

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Daarom gaan wij graag in gesprek om de beste match te maken tussen kandidaat en jouw bedrijf.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Sluiten