Omgaan met teleurstelling. Zo doe jij dat!

Publicatiedatum 13 juli 2022

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: teleurstelling. Of het nu gaat om een tof uitje dat niet doorgaat of je vakantie (#schiphol). Maar ook op werkgebied kan het voorkomen dat jij met teleurstelling te maken krijgt. Jij had bijvoorbeeld een goed gevoel over je eerste sollicitatie, maar wordt niet uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Hoe jij ervoor zorgt dat je niet in een baalmoment blijft hangen? Wij geven je een aantal handige tips. Weg met de stress en al dat piekeren!

Wat is teleurstelling?

Teleurstelling. Jij weet dat het iets negatiefs is, maar kan jij het ook omschrijven? Teleurstelling betekent eigenlijk dat de werkelijkheid anders is dan je verwachting(en) en daardoor is de kans groot dat je teleurgesteld bent. Bijvoorbeeld een toffe vakantie die je hebt geboekt, maar die in werkelijkheid op de foto’s toch mooier leek. Het gevolg hiervan is dat jij je rot gaat voelen. En dat snappen wij! Emoties als boosheid en verdriet komen de hoek om kijken. En de een verwerkt het heel makkelijk, terwijl de ander wel echt even de tijd nodig heeft.

Helaas is de kans groot dat er nog wel vaker baalmomentjes komen in jouw leven. En dat is helemaal niet erg! Met onze tips kan jij nog beter omgaan met teleurstelling. Aan de hand van een voorbeeld leggen wij je uit hoe je omgaat met teleurstelling: jij bent op tweede sollicitatiegesprek geweest voor een baan die je super graag wilde, maar jij bent helaas niet aangenomen.

Even lekker balen en daarna positief door!

Het is helemaal niet erg om even lekker flink te balen van jouw teleurstelling. Praat met je vrienden en/of familie, dat lucht ook enorm op. En daarna is het tijd om positief te denken!  Bijvoorbeeld:

Ik ben niet aangenomen voor de baan en nu: ga ik op zoek naar een andere job die nog leuker is.
Ik ben niet aangenomen voor de baan en nu: ga ik een gratis online cursus volgen.
Ik ben niet aangenomen voor de baan en nu: ga ik handige tips en tricks zoeken voor mijn volgende sollicitatiegesprek.

Tekstbord met Engelse termen over positiviteit

Leer ervan!

Misschien was het je eerste sollicitatiegesprek ooit of had je er al een paar gehad. Van elke situatie kan jij weer iets leren. Zo zit er in elke negatieve zaak ook iets positiefs! Jij bent nu niet aangenomen voor de baan, wat vind jij daar precies erg aan? Misschien twijfel je nu over je zelfvertrouwen (kan ik het wel?) of voelt het als een persoonlijke afwijzing van de intercedent (respect) of wilde je financieel afhankelijk zijn (zelfstandigheid)?

Per punt kan jij kijken hoe je het aan gaat pakken. Jouw zelfvertrouwen kun je verbeteren door filmpjes te kijken of te oefenen met een goede vriend(in) of familielid. Het gevoel van de persoonlijke afwijzing van de intercedent kan jij bespreekbaar maken door aan diegene te vragen wat jij anders kan doen bij een eerste of tweede sollicitatiegesprek.

Voorkom teleurstelling

Dat klinkt makkelijk: voorkom teleurstelling. Maar soms ontkom je er helaas niet aan, dat weten wij ook wel. Wat jij wel kunt doen is ervoor zorgen dat het minder vaak gebeurt. Vraag jezelf af waarom jij (zo vaak) teleurgesteld bent. Heb jij een onrealistisch beeld, waardoor jouw verwachtingen te hoog of te laag liggen?

Heb jij bijvoorbeeld tijdens een tweede sollicitatiegesprek in je hoofd dat je toch wel wordt aangenomen? Dan is de kans op teleurstelling groter wanneer jij niet wordt aangenomen. Maar het is natuurlijk ook niet handig om altijd lage verwachtingen te hebben. Op die manier daag jij jezelf niet genoeg uit. Vind daarom een middenweg. Vind jij dat nog lastig? Bij WerkTalent denken we graag met je mee. Wij zijn er niet alleen voor het vinden van een baan, maar vinden jouw persoonlijkheid ook erg belangrijk! 

Handige microlearnings en video's 

Via onze WerkTalent Academy kun jij meer dan 200 online trainingen en cursussen volgen als jij bij WerkTalent aan het werk bent. Zo hebben wij handige microlearnings en video's over hoe jij positiviteit kunt uitoefenen op jouw brein. Interesse? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van jouw vestiging. 

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Met jouw talent als ons startpunt en jouw groei als ons doel vinden wij de beste passende baan voor jou.

Wees trots op wat je kan. Jij bent de maker van morgen.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Alle blogs

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher
28 april 2024

Corina behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk
22 maart 2023

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

Werken via WerkTalent, zo gaat dat!
22 maart 2023

Werken via WerkTalent,
zo gaat dat!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Claudia vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Claudia vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Agnes vertelt!
6 maart 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Agnes vertelt!

Werken als vrouw in een mannenomgeving? Trinity vertelt!
22 februari 2023

Werken als vrouw in een mannenomgeving?
Trinity vertelt!

Het is nationale complimentendag!
1 maart 2023

Het is nationale complimentendag!

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!
5 december 2022

Zo haalde Carel zijn rijbewijs E achter C via WerkTalent!

Dag van de vrachtwagenchauffeur
8 december 2022

Dag van de vrachtwagenchauffeur

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog
8 november 2022

Belangrijk: minimumloon 2023 gaat omhoog

Sluiten