Onbezorgd van de zomer genieten

Publicatiedatum 28 maart 2023

De zomerperiode komt er bijna weer aan en dat betekent dat vaste medewerkers op vakantie gaan. Vakantiekrachten zijn dan een goede oplossing voor de drukke zomerperiode. In deze blog lees jij alles over wat vakantiekrachten zijn, de regels rond vakantiewerk, redenen om WerkTalent in te schakelen en waar je vakantiekrachten inzet.

Inhoud

1. Omdat jij weet dat het werk gewoon doorgaat
2. Wat is een vakantiekracht?
3. Regels rond vakantiewerk
4. Redenen om WerkTalent in te schakelen
5. Waar zet ik de vakantiekrachten in?
6. Win-win situatie

Omdat jij weet dat het werk gewoon doorgaat

Jouw bedrijf draait onder alle omstandigheden door, ook in de zomer. Vaak is het dan toch al drukker en de vaste medewerkers gaan er dan ook even tussenuit. Wij begrijpen dat. WerkTalent zorgt voor goede vakantiekrachten zodat het bedrijf gewoon kan doorgaan met de werkzaamheden. Dit zijn gemotiveerde scholieren en studenten die enthousiast en snel ingewerkt zijn. Zo maken de talenten van morgen, vandaag al kennis met jouw bedrijf. En kun jij onbezorgd van de vakantie genieten.

man in hangmat

Wat is een vakantiekracht?

Vakantiekrachten zijn scholieren, studenten of bijvoorbeeld BBL-studenten die in de zomervakantie tijdelijk werk verrichten en niet in dienst komen van de uitzendonderneming. Iedereen vanaf 13 jaar mag vakantiewerk doen. Wel hebben vakantiekrachten – net als alle andere werknemers – recht op het wettelijk minimum (jeugd) loon en vakantiegeld (8% van het brutoloon). Voor jongeren van 13 en 14 jaar geldt de verplichting van het minimumjeugdloon niet, maar het is wel een goede richtlijn. Binnen de NBBU cao mag het vakantiegeld direct met het loon worden uitbetaald.

Regels rond vakantiewerk

Meestal bij vakantiekrachten gaat het om minderjarigen en voor hen gelden speciale regels omtrent werktijden en werkzaamheden. Het mag niet te zwaar of gevaarlijk zijn. Voor werknemers vanaf 18 jaar gelden de algemene Arbo- en werktijdenregels. Uiteraard zorgt WerkTalent ervoor dat alle regels en wetten worden nageleefd. Wij zorgen graag goed voor onze aanstormende talenten. Daarnaast controleert het SZW dit ook. Jij kunt alle regels nalezen op de website van de rijksoverheid.

regels en wetten

Redenen om WerkTalent in te schakelen

Bij een kort dienstverband in de zomerperiode is het belangrijk dat alles tot in de puntjes is geregeld. En dat begint al voordat de vakantiekracht is gestart. Bij WerkTalent nemen wij alles uit handen wat jij normaal gesproken zelf doet. Denk aan online en offline adverteren, sollicitatiegesprekken voeren en kandidaten selecteren. Ook zorgen wij voor begeleiding, administratieve afhandeling en stipte uitbetaling.

Waarom WerkTalent?

  1. Wij regelen het volledige werving- en selectietraject.
  2. Wij zorgen ervoor dat jouw vakantiekracht goed op de hoogte is van zijn rechten en plichten als werknemer.
  3. Wij controleren of aan alle bijzondere regels voor jongeren tot 18 jaar wordt voldaan.
  4. Wij informeren de vakantiekracht vooraf goed over jouw bedrijf en het soort werk dat hij/zij gaat doen.
  5. Wij helpen vakantiekrachten bij het eventueel aanvragen van de studenten- en scholierenregeling regeling of belastingteruggave.

high-five

Waar zet ik de vakantiekrachten in?

Het belangrijkste is om het beste uit de vakantiekrachten te halen. Bekijk eens waar jij de vakantiekracht kunt inzetten. Wellicht zijn er nog extra klussen waar niemand aan toe komt. Ideaal voor een vakantiekracht om daarmee aan de slag te gaan. Voor jonge en onervaren werknemers is vakantiewerk vaak hun eerste, échte baan. Natuurlijk zorgen wij van WerkTalent (en jij) vooraf dat de vakantiekrachten op de hoogte zijn van alle regels, rechten en plichten. Maak ook zeker duidelijke afspraken over verwachtingen en structuur. Zeker bij een kort dienstverband is het belangrijk dat alles goed verloopt. 

Win-win situatie

Vakantiekrachten zijn enthousiaste en volwaardige werknemers. Geef ze niet alleen de vervelende klusjes, maar laat ze ook meedenken en geef ze de ruimte om zich te ontwikkelen. De nieuwe generatie kijkt met een frisse blik naar zaken en komt daardoor vaak met goede inzichten. Daarmee kunnen ze iets toevoegen aan de organisatie. En door het te laten merken dat jij dat waardeert, tonen ze ook meer inzet.

En dan.. is het bijna vakantie! Geen telefoon, geen e-mails, lekker even helemaal niets. Wil jij ook een zorgeloze zomer? Of heb jij hulp nodig bij het rond krijgen van de vakantieplanning?  Kijk voor een vestiging bij jou in de buurt en bel ze op. Of kom langs, ga zitten en vertel ons wat we voor je kunnen doen.

Onbezorgd van de zomer genieten
Aan het genieten van de vakantie

WerkTalent is niet zomaar een uitzendbureau. Wij zijn een arbeidsbemiddelaar die gelooft dat een bedrijf groeit met de juiste mensen, en mensen groeien in het juiste bedrijf. Zo’n match maak je alleen wanneer je elkaar persoonlijk kent en weet wat er speelt. Daarom gaan wij graag in gesprek om de beste match te maken tussen kandidaat en jouw bedrijf.

Nieuwsgierig naar wie wij zijn? Lees ons merkverhaal.

Sluiten